Derde ronde voor De Watergeuzen

Derde ronde voor De Watergeuzen open: laatste kans om windmolenaar te worden

Inwoners van Holland Rijnland die nog ‘windmolenaar’ willen worden, moeten snel zijn. Bewonersinitiatief Rijnland Energie Coöperatie heeft zojuist de derde en laatste ronde geopend om in te schrijven op de laatste participaties voor De Watergeuzen. Gezien het tempo waarmee de eerdere rondes volliepen, zullen ook de laatste 1600 participaties voor de windmolens snel vergeven zijn. Inschrijven kan tot 1 juli 2022 op www.wekopendewatergeuzen.nl. Daarna zijn de Watergeuzen als eerste windmolens in de regio volledig in handen van bewoners.

De Watergeuzen, de twee windmolens langs de A4 bij de afslag Leiden-Zoeterwoude, zijn aangekocht door Rijnland Energie Coöperatie U.A. die hiervoor participaties uitgeeft. In de eerste twee rondes schreven bijna 500 participanten in om mee te kunnen doen met de aankoop van de molens. Die leverden in 2021 7.752 MWh aan elektriciteit op, genoeg om 2.600 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.

Lokale coöperaties doen mee
Inwoners en bedrijven in Holland Rijnland kunnen tussen de 1 en 80 participaties à € 250 per stuk afnemen. Ze moeten dan wel lid worden van een coöperatie in hun gemeente die is aangesloten bij Rijnland Energie. Momenteel zijn dat er 6, in Alphen a/d Rijn, Leiden, Nieuwkoop, Oegstgeest (2) en Zoeterwoude. Voor bewoners van een coöperatieloze gemeente is een tijdelijke oplossing bedacht. Ook inwoners uit Voorschoten, Leiderdorp, Kaag en Braassem, Teylingen, Katwijk, Noordwijk, Hillegom en Lisse kunnen meedoen.

Eerste coöperatieve windmolens in de regio
De aankoop van de windmolens door een bewonerscoöperatie is een unicum in Holland Rijnland. De regio kent nog geen andere voorbeelden van bewoners die op deze manier het heft in eigen hand nemen. Elders in Nederland is dat al gebruikelijker, bijvoorbeeld met Deltawind op Goeree-Overflakkee. Er is gekozen voor een coöperatieve opzet om inwoners medezeggenschap te geven over de energieproductie in hun eigen omgeving. Ook wil Rijnland Energie dat de winst uit de verkoop van de stroom ten goede komt aan mensen in de regio.

Rijnland Energie
Rijnland Energie Coöperatie U.A. is een energiecoöperatie voor de regio Holland Rijnland. De coöperatie, opgericht door een groep enthousiaste inwoners, is een samenwerkingsverband van lokale coöperaties, waaronder onze Gebiedscoöperatie Nieuwkoop. Door samen te werken willen de coöperaties de invloed van bewoners op zon- en windprojecten vergroten, grotere, gemeentegrens-overstijgende projecten uitvoeren en daardoor meer duurzame energie in de regio opwekken.

Laatste nieuws

Meer nieuws
Update lopende postcoderoosprojecten oktober 2022

Update lopende postcoderoosprojecten oktober 2022

In de laatste Nieuwsbrief van juli 2022 hebben we al melding gemaakt van een toenemend aantal gesprekken met ondernemers.

Algemene Ledenvergadering op woensdag 16 november

Algemene Ledenvergadering op woensdag 16 november

Op woensdag 16 november wordt de najaars-ledenvergadering gehouden. We hebben er ditmaal voor gekozen weer een locatie in Nieuwkoop zelf te reserveren.

Onderzoek naar slimme energiesystemen

Onderzoek naar slimme energiesystemen

Ons elektriciteitsnet is ontworpen voor centrale opwek en decentrale afname van energie. Het moet voor miljarden omgebouwd worden om decentrale opwek en toenemend elektriciteitsgebruik mogelijk te maken.