Duurzaam ondernemen in Nieuwkoop

De Gebiedscoöperatie mocht zijn bedrijfsdak vol panelen leggen. Dat werd ons tweede postcoderoosproject. Maar vanuit zijn bredere kijk naar zijn omgeving en naar de toekomst onderneemt Dizzy Soederhuizen veel meer duurzame activiteiten en initiatieven. Daarover praten we met hem.

Dizzy Souderhuizen

Samenwerkingsverbanden

“Johan Cruyff zei: je begrijpt het pas als je het door hebt. Dan heb je iets leren inzien en je eigen gemaakt, op grond waarvan je verder wilt denken en werken.

Zo denk ik dat we met elkaar anders moeten omgaan met energie en grondstoffen om de aarde leefbaar te houden. Als bedrijf moet je wel steeds je businessmodel rond zien te krijgen en dat kan steeds beter: groen is poen. 

Het gaat om een langdurig veranderproces, daarom houdt de zoektocht naar vernieuwen en innoveren nooit op. Dat vind ik juist interessant en uitdagend en in een veranderende wereld is dat ook nodig voor je bedrijfscontinuïteit.

Dat lukt beter als je daar met meerdere geïnteresseerden in nieuwe samenwerkingsverbanden aan weet te werken. Binnen en tussen bedrijfsketens, maar ook op en rondom dit bedrijventerrein. Dat geldt overigens ook voor burgers, organisaties of buurten die zelf of in hun omgeving iets aan verduurzaming willen doen. Als voorzitter van de dorpsraad in Noorden stimuleer ik dat ook en ontwikkelen we daar interessante ideeën over’.

Biomateriaal

‘Twintig jaar geleden, toen mijn broer en ik Omefa van mijn vader overnamen zagen we weinig toekomst meer voor de vervuilende lakstraat en metaalbewerking. Wel voor de gespecialiseerde spuitgietactiviteiten met kunststoffen. Biomaterialen en recycling leken perspectiefvolle ontwikkelingen. Intussen verwerken wij duizend ton plastics per jaar tot allerhande producten. Zestig procent daarvan bestaat uit gerecycled en biomateriaal, zoals b.v. aardappelzetmeel. Het is een uitdagende zoektocht om dat aandeel verder te laten stijgen. Dat moet een beetje in je dna zitten.

Toen ik bezig was mijn duurzame woning te bouwen bedacht ik een wand verwarming systeem. Dat we bestaande woningen met dit systeem zonder veel breekwerk op een eenvoudige en makkelijke manier kunnen verduurzamen bleek een paar jaar later. Het SpeeTile systeem  bleek voor vloer, wand en plafondverwarming geschikt, waarna we ons vernieuwend ontwerp ook verder in de praktijk konden gaan realiseren. Samen met het SpeeTherm systeem is Warp Systems ontstaan. Omefa levert daar de kunststof materialen voor’. 

IJsbaan

‘Met deze ontwikkelingen is ook de gedachte van De Duurzaamheidcentrale ontstaan: de plaats van denken, ontwerpen, samenwerken en in productie brengen van nieuwe duurzame innovaties die gebruik van zowel fossiele energie als grondstoffen verminderen. Dat past in de ontwikkeling van duurzame circulaire economie. En die gedachte kun je ook breder trekken dan rond deze bedrijven. Zo zijn er hier op de Olm bedrijven die bij hun productieproces vrijkomende warmte moeten afvoeren en de lucht in blazen. Zonde van de energie en de kosten. Terwijl andere bedrijven die warmte goed zouden kunnen gebruiken en daarmee gebruik van fossiele energie verminderen. Door warmte overschotten en tekorten aan elkaar te koppelen ontstaan niet alleen win-win situaties voor aanbieders en vragers, maar ook aanzienlijke besparingen op energiegebruik en opwekking. In principe is er overal warmte. Je hebt bij wijze van spreken alleen maar een pompje nodig om die te verplaatsen of iets in temperatuur te veranderen, afhankelijk van de behoeften in de omgeving. Als ik naar deze omgeving kijk zie ik De Olm, een woonwijk en een zwembad met grote warmtevraag. Die drie postzegels zouden we kunnen koppelen, optimaliseren en in balans brengen. Het is heel interessant om na te gaan of en hoe dat het beste kan. En dan ontwerpen we er gelijk ook een ijsbaan bij. Dat zou in principe moeten kunnen: een ijsbaan is immers de plek waar in de winter teveel warmte zit, terwijl er op dat moment vlakbij juist een tekort aan is!.  

Laatste nieuws

Meer nieuws
Energietransitie de Olm

Energietransitie de Olm

De V.O.N is in samenwerking met de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop ( GCN) bezig met de energietransitie op bedrijfsterrein de Olm.

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht

Gebiedscoöperatie Nieuwkoop (GCN) zoekt enthousiaste vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan een duurzame samenleving in onze gemeente.

Energiecoach adviezen in 2022: van aarzelende start tot extra coaches

Energiecoach adviezen in 2022: van aarzelende start tot extra coaches

Met subsidie van het rijk en de gemeente kan de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop vrijwilligers werven en hen een cursus tot gecertificeerd energiecoach laten volgen