Op zaterdag 9 oktober hadden we een evenement met mooi weer geregeld voor de officiële opening van vier postcoderoosprojecten op industriële daken. In verband met de coronamaatregelen kon niet eerder een opening van een project worden georganiseerd.
Na ontvangst van de deelnemers bij de Vakgarage van Van Der Laan, konden zij in een, geheel in stijl met het onderwerp, elektrisch aangedreven lijnbus stappen.
Arriva had de bus, met chauffeur, gratis ter beschikking gesteld, waarvoor onze dank. Zo werd gestart met een rondrit naar de verschillende locaties. Hoewel alle projecten al enige tijd in productie zijn, vonden we het toch belangrijk de deelnemers met de verschillende locaties vertrouwd te maken. Voor veel deelnemers was dit de eerste keer dat zij een beeld kregen van de projecten, waarop ’hun’ zonnepanelen zijn gelegd.
Harsweg, Ter Aar.
De eerste halte was bij de bedrijfshal van Hans & Emmy van den Berg op Bovenland in Ter Aar. Trots vertelde Hans van den Berg over zijn dak, waarop 186 panelen van de coöperatie zijn gelegd. Deze panelen zijn in eigendom van 16 participanten (leden). Bijzonder bij deze locatie is dat er op de zuid-oostgevel ook zonnepanelen zijn aangebracht. Van den Berg vertelde daar zichtbaar trots over. De stroom die met deze panelen wordt opgewekt wordt opgeslagen in twee (gebruikte) heftruck-batterijen. Dat is voldoende voor zijn eigen stroombehoefte en ook genoeg om beide buren van elektriciteit te voorzien. Van Den Berg daarover: “Zelfs bij volle maan zie ik dat de panelen hun werk doen en nog wat stroom opleveren…” Namens de coöperatie overhandigt projectleider Cor ’t Hooft een fraaie drone-foto van het dak met de zonnepanelen aan Van Den Berg.
't Anker, Nieuwveen
Vervolgens wordt ’t Anker (de gemeenschapsruimte van de protestantse kerk) in Nieuwveen bezocht. Kerkrentmeester Jan de Vries vertelt hoe zij in overleg met GCN gekomen zijn tot dit project: “met 56 panelen niet zo veel, maar net genoeg om toch rendabel te zijn.” Ook in ’t Anker komt een fraaie foto te hangen.
A. Kuijf tentenverhuur, Nieuwkoop
Na deze stop werd koers gezet naar de twee opslagloodsen van tentenverhuurbedrijf A. Kuijf BV (Noorden en Nieuwkoop) op de Olm. Daar liggen 394 panelen van ieder 335 Wp. Na aankomst worden de deelnemers welkom geheten door Aad Kuijf die stelt: “Kijk, ieder bedrijf wordt geacht stappen te zetten op gebied van klimaat en milieu en dat ondersteunen wij. Daarbij: dit gaat wel gemakkelijk zo: alle zorgen en extra werk worden je uit handen genomen; op een tweede dak op dezelfde locatie komen er nog 352 bij, maar dan voor gebruik door Kuijf zelf…” .
Vakgarage van der Laan, Nieuwkoop
Tenslotte keren we terug naar de Vakgarage van Van Der Laan aan de Transportweg in Nieuwkoop waar voor alle passagiers een hapje en een drankje klaar staat. Daar wordt wethouder Gerben van Duin voorgesteld. Hij zegt geen spijt te hebben dat hij zijn vrije zaterdag- cq. voetbalmiddag (“Het is nog 0-0”) moest opofferen om nu eens zelf te zien, wat er allemaal binnen Nieuwkoop gebeurt op het gebied van milieu en duurzaamheid “en mensen te leren kennen, die zich daarvoor - vrijwillig en met heel veel vrije tijd - inzetten.” Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de eerste twee nieuwe energiecoaches (Geert Martens en Arjen de Geus) die namens GCN de cursus hebben gevolgd, hun behaalde certificaat uit te reiken. Energiecoaches zijn vrijwilligers die gratis inwoners van de gemeente Nieuwkoop adviseren over de verduurzaming van hun woning.