Dit concept en het daaropvolgende gedetailleerde technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek leverde een fors positief resultaat op voor wat betreft verlaging van energiekosten en terugverdientijd van de benodigde investeringen. Daarbij wordt voorlopig tevens een negatieve CO2-voetafdruk gerealiseerd. De nieuwe apparatuur en verbindingen zijn bijna gereed om in gebruik te worden genomen.
Intussen heeft het onderzoek nog twee kansrijke energieconcepten opgeleverd. Het gaat om de koppelingen van zowel TN-plastics als van Desh-Epla, elk aan een glastuinbouwbedrijf. Belangrijk onderdeel daarvan is dat de grote hoeveelheden restwarmte die bij de plasticbedrijven de lucht in gaan, goed gebruikt kunnen worden in de kassen. Dat vermindert de energiekosten en ook de CO2-voetafdruk. Het gedetailleerd technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek zal deze zomer worden afgerond. Daarbij zal tevens worden onderzocht of en welke voordelen het heeft om beide energieconcepten ook nog aan elkaar te koppelen. Als dit onderzoek geen onvoorziene mitsen en maren oplevert, willen betrokken ondernemers een samenwerkingsovereenkomst opstellen en deze energieconcepten ook zo spoedig mogelijk realiseren.
Tenslotte wordt in een quick scan met overige bedrijven op Bovenland en Leidse Vaart die dat willen, nagegaan of en in hoeverre ook daar sprake kan zijn van kansrijke energieconcepten. Daarover berichten wij u later.